De beste 10 reisgidsen voor jouw reis door Indonesië

Geschatte leestijd: 3 minuten

Na een jarenlange dip is Indonesië helemaal terug als toeristische bestemming. Het aantal reizigers naar de archipel neemt de laatste tijd fors toe en daarmee groeit ook de behoefte aan betrouwbare reizigersinformatie. De tijd dat we onderweg zijn op onze favoriete bestemming is (helaas) vaak beperkt tot enkele weken. Enkele geluksvogels kunnen zich maanden permitteren. In die paar weken wil je zoveel mogelijk zien in de voor jou beschikbare tijd. Een reisgids help je daarbij. Het kan je helpen een route te bepalen, gedetailleerde informatie te geven ter plekke over cultuur, omgangsvormen en achtergronden, waar kun je terecht om een bijzonder souvenir te kopen en niet op de laatste plaats: het geeft je innerlijke rust voor dat je op stap gaat. Het wegnemen van onzekerheden is van onschatbare waarde!

Het wegnemen van onzekerheden geeft je innerlijke rust!

Er zijn tal van reisgidsen op de markt. Maar welke is eigenlijk het beste? Dat heeft vaak te maken met de opzet en de manier van reizen: rugzak toeristen die het openbaar vervoer verkiezen reizen immers anders door een land dan de compleet geboekte vakantie van Fam. B inclusief privé chauffeur, excursies en maaltijden. Met behulp van foto’s, tekeningen en (gedetailleerde) plattegronden krijg je een beter beeld van de door jou te gaan bewandelde route.

De volgende reisgidsen (op willekeurige volgorde) zijn door de redactie gekozen op basis van eigen reiservaringen gedurende de laatste 25 jaar:

(1 en 2) LONELY PLANET of THE ROUGH GUIDE BALI & LOMBOK: Engelstalig en door backpackers veelal als ‘reisbijbel’ gezien. Behalve voorgestelde routes, en hoe je deze aflegt per boot, bus of al vliegend, geven de Lonely Planet en Rough Guides ook info over bankzaken (in welke stad kun je pinnen , loop je een bank binnen of ben je aangewezen op wisselkantoortjes), in welke restaurants je het goedkoopste of lekkerste Nasi goreng kunt verkrijgen, hoe en waar je je duikcertificaat kunt behalen en niet te vergeten waar kun je slapen. Dat laatste is ingedeeld in categorieën: iedereen heeft een ander budget.

(3) Fotogidsen zijn over het algemeen (te) zwaar om mee te nemen en dienen meer om je een indruk te geven van je bestemming. Te denken valt aan INSIGHT GUIDES. Deze gids vol foto’s kunnen je helpen een selectie te maken van de door jou te bezoeken bezienswaardigheden. Bekijk hem thuis, maak aantekeningen en laat de gids lekker thuis!

(TIP redactie 4,5 & 6) Geschreven in de NEDERLANDSE TAAL: te denken valt aan de veelzijdige en gedetailleerde ANWB GIDS INDONESIË en de prettig geschreven gids van ELMAR, die vaak dieper ingaat op een aantal aspecten. De Indonesië gids van DOMINICUS is al jaren een vertrouwde bron met veel achtergrondinformatie. Lees alles over kruidnagel plantages, de Bromo vulkaan beklimmen of een boek aan de Borobudur tempel op Java. Ook een bezoek aan de Orang utan in een Nationaal park mag niet ontbreken (mits je naar Sumatra reist).

(7) Onder individueler ingestelde budget reizigers die niet graag de (commerciële- en platgetreden-) paden bewandelen is er de TROTTER reisgids. Voorheen zonder foto’s maar tegenwoordig kan deze gids wedijveren met de meeste reishandboeken! Informatie van reizigers voor reizigers. Meestal geschikt voor het type reiziger die het op zijn of haar eigen manier wil gaan doen. Met tips om verborgen parels te verkennen, honderden budgetvriendelijke (uitgeteste) horeca adressen en vele stadsplattegronden en kaarten. De kleurstelling van de gids maakt het een overzichtelijk geheel.

(8) Een ander zeer interessant boekje komt uit de serie: ‘ TE GAST IN”. Deze gids is niet al te dik maar geeft achtergronden over de maatschappij, de gebruiken en de cultuur. Met vooraf inlezen kom je niet voor verassingen te staan!

(TIP redactie 9) Als laatste noemen we de CAPITOOL REISGIDS BALI & LOMBOK. Deze laatste verdiend een aparte vermelding en ik geef persoonlijk de voorkeur aan deze gids (en de ANWB gids) vanwege zijn uitvouwbare gedetaileerde kaarten en plattegronden maar ook van illustraties van musea en tempels. Als je dan een tempelcomplex binnenloopt weet je ook direct wat je ziet en waar je op moet letten: Aanrader!

(10) Deze laatste betreft eigenlijk een serie van 3 boeken: Het Java van Bloem, het Bali van Bloem en het Sumatra van Bloem. Drie heerlijk leesbare boeken geschreven door Marion Bloem met fotomateriaal van Ivan Wolffers. Misschien wat te groot en te zwaar voor onderweg maar uit een andere invalshoek geschreven en perfect voor je reis om in de sfeer te komen! Bekijk de hele serie hier (meer info).

Eric van Hoorn

Eric is freelance content creator, tourmanager en gids. Hij leest over reizen, droomt van reizen, geniet van het reizen en als hij niet gidst, leest, schrijft of droomt, dan is hij aan het reizen in zijn geliefde Azië. Altijd met camera in de aanslag. info@ericvanhoorn.nl

error

Deel deze pagina met je vrienden:

error: Copyright ©2016-2022 go2bali.nl