Nyepi, het Balinese nieuwjaar en Ogoh-Ogoh: een bizarre optocht

Geschatte leestijd: 3 minuten

Nyepi, het Balinees nieuwjaar, is zo ongeveer de meest heilige dag van het jaar. In 2020 valt het op 25 en 26 maart (25 maart van 6 uur in de ochtend tot 6 uur in de ochtend op 26 maart). Op deze ‘stilte dag’ is er geen geluid, licht of wat voor teken van leven op het eiland te bespeuren. Het is zelfs verboden een stap buiten je huis of hotel te zetten! Straten zijn uitgestorven en er zijn zelfs geen boot- en luchtverbindingen. Dus ook de Internationale luchthaven is gesloten! Bali is een dag in het jaar totaal geïsoleerd van de rest van de wereld. Alleen speciale eenheden; die zorgen voor veiligheid op straat bij evenementen de ‘Pecalang’ (buurttoezicht) herkenbaar aan wit/zwart geruite sarong, mogen buiten komen om controle uit te oefenen of daadwerkelijk wel iedereen binnen is. Boze geesten die over het eiland vliegen worden dus voor de gek gehouden en vliegen door. 

Het (internationale-) vliegverkeer van en naar Bali word een hele dag platgelegd…

Voor toeristen zit er dus niets anders op om die dag op je kamer door te brengen met luieren, je foto’s te selecteren of een boek te lezen. Lawaai en licht is niet toegestaan. Dus niet naar het strand of verkoelende duik in je zwembad! Er wordt gezegd dat de Balinezen zichzelf reinigen o.a. door te vasten,  om zodoende weer fris een nieuwjaar tegemoet te kunnen gaan. Veel hotels en homestay houden er rekening mee en brengen wel een ontbijt en een avondmaaltijd naar de gasten maar informeer! Grote hotel (-ketens) hebben zelfs speciale arrangementen gedurende de Nyepi bijvoorbeeld voor de niet-Balinezen die zich stierlijk vervelen die dag en dus ‘vluchten’ naar een groot hotel. In de hotels mag wel (meer) lawaai worden gemaakt. 

Het is niet verkeerd eens een dag echt rustig aan te doen in ons vaak hectische bestaan…

Ogoh-ogoh ‘ Pengerupukan dag ‘ (24 maart)

De dag voor Nyepi is het Ogoh-ogoh parade. Een processie met sculpturen van geesten en demonen en alles wat daar tussen valt. Het maken van die poppen kun je vergelijken met carnaval. In veel dorpen hebben instellingen als scholen en verenigingen hun eigen creaties die meegedragen worden. Eerst verzamelen ze in de middag, op bijvoorbeeld een centraal gelegen sportveld,  zodat ze allen te bewonderen zijn. De ene is nog afschrikwekkender dan de ander. Maar er is goed te zien dat er veel talentvolle kunstenaars op Bali rondlopen. Ze krijgen het als het ware met de rijstlepel ingegoten. 

Bali is een dag in het jaar totaal geïsoleerd van de rest van de wereld.

Bij het vallen van de avond worden ze vervolgens  meegedragen op een bamboe draagstel door het dorp of dessa. Het is een spectaculair gezicht en er is veel getrommel op de gamelans om met zoveel mogelijk lawaai de boze geesten te verdrijven. Er lopen ook fraai uitgedoste danseressen mee. Hier kun je hele mooie plaatjes schieten! De dag na Nyepi zal de winnaar van de wedstrijd bekend worden gemaakt. Iedere groep heeft zijn eigen sculpture, gamelans en dansers. 

Een groep meisjes, de dragers van deze bizarre reus, wachtend op de duisternis
Een groep meisjes, de dragers van deze bizarre reus, wachtend op het invallen van de duisternis

De Ogoh-ogoh optocht wordt op tal van plaatsen gehouden. Maar houdt er dus rekening mee dat je de volgende dag (op Nyepi dag) niet je kamer van je hotel mag verlaten. De meeste grote hotels zorgen voor een goede opvang. Veel Indonesische inwoners van het eiland gaan zelfs een dagje een hotel in om zodoende er nog iets van te maken tijdens Nyepi. Er worden speciale arrangementen aangeboden. Zit je in een kleiner logement, dan zal de eigenaar je die dag gewoon voorzien van eten. Misschien niet 3 maaltijden dus informeer hiernaar. Zorg dat je voldoende te drinken hebt!

Die stilte: één dag zonder auto’s, brommers of vliegtuigen is uniek! 

In Ubud, een plaats waar veel traditionele rituelen en ceremoniën in stand worden gehouden, begint de Ogoh-ogoh optocht op het sportveld. Iedereen weet het te vinden even ten Zuiden van de Jalan Raya Ubud (een weg die van West naar Oost loopt langs het oude paleis) en ligt ingeklemd tussen Jalan Hanoman en de Monkey forest road. Kom voor het invallen van de duisternis want dan kun je de bizarre creatures en monsters nog goed fotograferen. Als de optocht begint dan loopt er voor iedere club/ vereniging een gamelan band met dansers en danseressen. Met deze geheimzinnige en opzwepende klanken maakt het de Ogoh-ogoh tot een onvergetelijk schouwspel!

EEN BIZAR SCHOUWSPEL DAT JE ECHT NIET MAG MISSEN! 

Eric van Hoorn

Eric is freelance content creator, tourmanager en gids. Hij leest over reizen, droomt van reizen, geniet van het reizen en als hij niet gidst, leest, schrijft of droomt, dan is hij aan het reizen in zijn geliefde Azië. Altijd met camera in de aanslag. info@ericvanhoorn.nl

error

Deel deze pagina met je vrienden:

error: Copyright ©2016-2022 go2bali.nl