Nyepi dag: 9 maart 2016

Geschatte leestijd: 2 minuten

Nyepi, het Balinees nieuwjaar, is zo ongeveer het meest heilige feestdag van het jaar. Op deze stilte dag is er geen geluid, licht of wat voor teken van leven op het eiland te bespeuren. Het is zelfs verboden een stap buiten je huis of hotel te doen. Straten zijn uitgestorven en er zijn zelfs geen boot en luchtverbindingen. Dus ook luchthaven is gesloten. Alleen speciale eenheden; buurtopzichter en zoals dat heet de ‘pecalang’ (vaak herkenbaar aan wit/zwart geruite sarong),  mogen buiten komen om controle uit oefenen of daadwerkelijk wel iedereen binnen is. Voor toeristen zit er dus niets anders op om die dag op je kamer door te brengen met luieren, je foto’s uit te zoeken of een boek te lezen. Lawaai en licht is niet toegestaan. Er wordt gezegd dat de Balinezen zichzelf reinigen o.a. door te vasten,  om zodoende weer fris een nieuwjaar tegemoet kunnen gaan. Veel hotels en homstay houden er rekening mee en brengen wel een ontbijt en een avondmaaltijd naar de gasten maar informeer!  Grote hotel (ketens) hebben zelfs speciale arrangementen gedurende de Nyepi bijvoorbeeld voor de niet-Balinezen vervelen zich stierlijk die dag dus die ‘vluchten’ dan in zo’n groot hotel. In de hotels mag wel (meer) lawaai worden gemaakt.

Ogoh-ogoh

De dag voor Nyepi is het Ogoh-ogoh (festival). Een processie met sculpturen van geesten en demonen en alles wat daar tussen valt. Het maken van die poppen kun je vergelijken met carnaval. In veel dorpen hebben instellingen als scholen en verenigingen hun eigen poppen die meegedragen worden. Eerst verzamelen ze in de middag, op bijvoorbeeld een sportveld,  zodat ze allen te bewonderen zijn. De ene is nog afschrikwekkender dan de ander. Bij het vallen van de avond worden ze vervolgens  meegedragen op een bamboe draagstel door de stad of dessa. Het is een spectaculair gezicht en er is veel getrommel op de gamelans om met zoveel mogelijk lawaai de boze geesten te verdrijven.  Er lopen ook fraai uitgedoste danseressen mee. De dag na Njepi zal de winnaar van de wedstrijd bekend worden gemaakt.

De Ogoh-ogoh optocht wordt op tal van plaatsen gehouden. Houdt er dus rekening mee dat je op Njepi niet je kamer van je hotel mag verlaten. Hotelaccommodatie op Bali.

 

Geef een antwoord

error

Deel deze pagina met je vrienden:

error: Copyright ©2016-2022 go2bali.nl