Candidasa (Oost Bali)

Geschatte leestijd: 4 minuten

Candidasa, gelegen in het district Karangasem, had eens een van Bali’s mooiste zandstranden toen het -in de jaren 70 van de vorige eeuw- nog een vissersdorp was met wat losmen.
Opeens werd het dorpje een hit en overspoelt door toeristen. Candidasa heeft op dat moment de grote fout gemaakt door het koraalrif op te blazen en te gebruiken als cement voor de bouw van hotelaccommodatie. Het koraalrif wat er eens lag, en bescherming bood aan het zandstrand, werd vakkundig gemolesteerd. Binnen afzienbare tijd was er vrijwel niets over van het strand en eind jaren 80 was Candidasa een badplaats zonder strand. Tegenwoordig wordt de kust beschermd door enorme betonblokken en strekdammen waartussen het zand zich ophoopt. Het is niet echt een bruisende badplaats, verwacht dan ook geen flitsende shopping malls en uitgaansleven. Als je komt voor een verblijf in een rustig resort aan de kust, dan is dit je plek. Misschien daarom wel bewust gekozen door Nederlandse ‘pensionada’ die gewoon rustig willen genieten van een mooie dag voor hun huisje met zicht op de tuin, koffie drinken (of ontbijten) met zicht op zee. Het is er zeker goedkoper dan enkele bekende badplaatsen en er zijn uitstapjes genoeg in deze hoek van Bali om er toch een interessant verblijf van te maken.

Rustig gelegen resorts aan de kust: Candidasa


 

IND_media_maps_bali_oost_640x363
afb. Oost Bali

Aan de Noordzijde van het langgerekte Candidasa is een rustig klein strand, makkelijk toegankelijk en bezaaid met vissersboten; het echte Bali van de foto’s. Voor een beter strand moet je een half uur (per scooter) rijden in Noordelijke richting naar Pasir Putih (vert: het witte strand). Op het Pasir Putih zijn wat warung waar je frisdrank, koel bier en een maaltijd kunt bestellen. Indien je met de scooter gaat opgelet: er zit een bergrit in (ca 20 min) met haarspeldbochten en verkeer dat gevaarlijk inhaalt (over een doorgetrokken streep nota bene!) het liefst in een onoverzichtelijke bocht. Deze pas heet de Pura Gamang pass en dat betekend in het Indonesisch: ‘duizelig worden’. Een overstatement dus. Als je bovenop de pas stopt om even rustig een foto te willen maken kijk dan wel uit voor de brutale makaken (apen).

IND_media_maps_bali_candidasa_1080x612.jp

Waterpalace_Bali_02
ad 2: Taman Ujung; het waterpaleis.

 Wat kun je doen en zien in de buurt van Candidasa?

 1. Pura Goa Lawah; een van de 9 heilige ‘richting’ tempels met vleermuisgrot, (35 min. in Zuidelijke richting aan de kust, nummer 1 op de kaart hierboven);
 2. Taman Ujung ‘het waterpaleis’ (ca. 45min rijden in Noordelijke richting.  entree ca. Rp30.000,-/€2,- sarong verplicht );
 3. Taman tirta Gangga (water van de Ganges) is een heilige tempel niet ver van Amlapura;
 4. Pasir putih (het witte strand) wordt ook wel ‘Virgin Beach’ genoemd: afslag tussen Bugbug en Parasi (is aangegeven);
 5. Vanaf het op 30 minuten Zuidelijker gelegen Padangbai vertrekt de ferry naar Lombok, de Gilli eilanden en Nusa penida.
 6. Duiken: Gilli Tepekong is misschien nog de beste maar ook gevaarlijke spot i.v.m. stromingen en kouder water;
 7. (TIP!) Bali Aga dorp Tenganan; (Bali Aga=’oorspronkelijke Balinezen’) leuk traditioneel dorp waar ze mooie manden maken. Tevens de enige plaats op Bali waar textiel van het zgn. ‘dubbelikat’ (geringsing) wordt gemaakt. Mooie locatie voor een wandeling door de omgeving met rijstvelden (aanrader!);
 8. Verder vind je in Candi Dasa ontspanning en rust. 

Virgin beach (Pantai Putih of wit strand) nabij Candidasa

Praktisch:

 • Restaurants zijn er te kust en te keur tegen zeer schappelijke prijzen. Veel concurrentie in stille periodes. Check of ze wel alles hebben wat op de menukaart staat. restaurants sluiten vroeg als er geen klandizie is.
 • ATM (pinnen) is op een paar punten mogelijk maar liggen ver van elkaar dus even de benen strekken of met scooter. 
 • Candidasa is gelegen aan een doorgaande hoofdweg (Jalan Raya Manggis) waar van alles overheen dendert. Let op met oversteken en met keuze van je accommodatie. Maar vaak zijn de resorts en tuinen zo diep vanaf de weg naar zee dat je geen last hebt van deze doorgaande weg.  
 • Diverse reisbureaus, hotels en restaurants bieden tours aan en transfers naar bijvoorbeeld Ubud, Sanur of de luchthaven.
 • Een aantal hotels en resorts gelegen aan de zeezijde hebben ook een rustig restaurant met zeezicht. Genieten tijdens je maaltijd!
IND_bali_media_accommodatie_candidasa_agoda_kelapa_mas_001_640x351
afb. Groene weelde in de tropische tuin van Kelapa mas in Candidasa. Een budget hotel maar met een luxe klasse tuin met kamers vanaf ca. €29,-

error

Deel deze pagina met je vrienden:

error: Copyright ©2016-2022 go2bali.nl