Praktische info Bali

Geschatte leestijd: 6 minuten

Onderstaand worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Geldwissel & pinnen
  • Klimaat
  • Visum

Geldwissel en pinnen

In Indonesië betaald je met de IDR (Indonesian Rupiah; zie afbeelding hieronder). Er zijn coupures van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 IDR. Behalve papier geld zijn er ook munten in omloop. De munten zijn veelal van plastic, behalve de 1000 IDR munt. Het biljet van 1000 komt niet te vaak meer voor en zal binnenkort verdwijnen. Er is immer ook een munt van 1000 IDR.

idr-overzicht_papiergeld-org
coins_of_the_rupiah_2013_org

Als je betaald in winkels en er is een tekort aan klein (munt-) geld, dan zal je snoepjes ervoor in de plaats krijgen!

Geld wisselen kan op 4 manieren:

  1. Bij de banken
  2. Bij de malafide ‘wisselkantoortjes’ met een billboard op de stoep;
  3. Bij gecertificeerde en veilige wisselkantoren van Central Kuta, monEY EXchange.
  4. pinnen (ATM)

ad1. Bij de banken dient men rekening te houden met wachttijden

ad2. Niet doen! Je herkent ze makkelijk en het zijn er velen. Vaak tussen de winkels in of zelfs in kleine winkels. Je wordt gelokt door een meer dan gemiddelde wisselkoers die aangegeven staat op het billboard dat buiten op de stoep staat. Er zijn verschillende scenarios mogelijk maar het zal waarschijnlijk gaan als volgt: je staat bij een (te) hoge balie en kunt zodoende niet zien wat er aan de andere kant gebeurd, je krijgt veel kleine coupures zodat je lekker aan het tellen bent en de tel makkelijk kwijt raakt, de ruimte om het geld uit te tellen is beperkt en de persoon achter de balie zal je  ‘helpen’ het geld mooi op te stapelen. Bij deze actie verdwijnt er al iets achter de balie, soms komt er nog een tweede persoon bij zodat je extra wordt afgeleid, bij het tellen merk je dat de koers ‘ineens’ veranderd is, er wordt onderhandeld (met een lach ‘oh, sorry’ ) en je denk dat je alles onder controle hebt. Later kom je erachter dat je toch minder hebt gekregen op een of andere manier (…). Beter is het om ze voorbij te lopen.

geldwissel_bali_kuta
veilig geld wisselen

ad3. De wisselkantoortjes van Central Kuta (zie logo verder op deze pagina) zijn veilig, snel en betrouwbaar. Je kunt de wisselkoers zien op de monitoren die er hangen. Vaak zijn de wisselkantoren gevestigd bij bekende supermarktketens (convenience stores). Je noteert het bedrag dat je wilt wisselen op een blaadje wat op de counter ligt, je (voor-) naam en evt. het hotel waar je logeert, paspoort nummer (je dient je paspoort niet te laten zien en het wordt ook niet gekopieerd), je overhandigd het geld en er wordt gevraagd een (geprinte) bon te ondertekenen waarvan je de doorslag meekrijgt. Veilig, snel; doen!

ad4. Er zijn talloze pinautomaten en er komen er steeds meer bij. Niet allemaal zijn ze geschikt voor Maestro/ Cirrus en/of Mastercard. let dus even op voordat je je pinpas erin stopt.

Klimaat

De maanden april tot en met oktober zijn de droogste maanden op Bali. In december begint de regentijd. Nu en dan een flinke stortbui, diverse malen per dag. Januari en februari zijn echt ‘natte’ maanden en valt er ongeveer net zoveel regen als in Nederland in een half jaar. Je hebt dan ook echte regendagen. Maar ook in de ‘ droge’ maanden moet je rekening houden met kans op een flinke regenbui met onweer. Het blijft een natuurlijk een tropisch klimaat. De bewolking met buien ontstaan boven de bergen en komen in de (na-) middag richting kust en lager gelegen gebieden. Als je je op het smalle stuk bevind, zeg Tuban, Kuta, Legian, Sanur, dan zie je de buien aan de Westkust van verre al aankomen maar vaak hou je het nog droog ook. Het uiterste Noord-Oosten nabij Amed is juist een droger klimaat. Het heeft een iets andere vegetatie en het kan er flink warm zijn. Mocht je een bezoek brengen aan Kintamani, Bedugul (het Beratan meer ligt op ca. 1200m hoogte), dan kan al koud worden als de zon verdwijnt en zeker tijdens een regenbui; dan is het zelfs koud op grote hoogte. Wees daarop voorbereid!  

Met een gemiddelde temperatuur van 27.2 °C in november is dit de warmste maand van het jaar. Juli toont de laagste temperaturen van het jaar. Het is maar 25.6 °C. Bovendien waait er een stevige bries waardoor het in de avond flink fris kan aanvoelen. Neem iets warms mee! ook op hoger gelegen plaatsten zoals het bekende kunstenaarsdorp Ubud kan het in de vroege ochtend of in de avond fris aanvoelen. In Ubud steekt er in de avond een bries op die uit de bergen komt.

temperature-graph_dps_org_2
gemiddelde temperatuur tussen 23C en 32C.
climate-graph-org
de maanden april t/m oktober zijn de ‘droge’ maanden.
 
 
 
 
 
 
 
 

Visum

Zie je ook zo op tegen het aanvragen van een visum voor je buitenlandse reis? Als je naar Indonesië vliegt dan kun je eenvoudig bij aankomst een gratis visum krijgen. Dit visum (visa on arrival, afgekort VOA) is 30 dagen geldig en kun je verlengen(*) voor nog eens 30 dagen op het immigratie office in Bali. Dat laatste kost je ongeveer US$35,- en dat is altijd nog goedkoper dan een visum aanvragen op de ambassade in Den Haag en er 2x voor heen- en weer te rijden! Je hebt een geldig (Nederlands) paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst.

voorbeeld:
Je vliegt met Garuda Indonesia naar Bali en je maakt een tussenlanding (stopover) in Jakarta op het Soekarno-Hatta international airport, dan moet je bij de overstap de visumformaliteiten doorlopen. Je hoeft niet te zoeken, je loopt vanzelf in het ‘visumfuik’.

Meer weten over visa? Bezoek dan de website van de ambassade van Indonesië (Engels talig) voor uitgebreide informatie en eventuele aanvraag.

Er bestaat ook geen zgn. ‘vertrek-tax’ of luchthavenbelasting meer. dit bedrag is al verrekend in de prijs van je vliegticket. Dus je hoeft geen Indonesische Rupiah daarvoor over te houden. Tot begin 2015 was dit IDR 200.000,- p.p. (ca. €15,-)


(*) Als je het visum on arrival (VOA), dat 30 dagen geldig is, wil verlengen op Bali bij het Immigration office verloopt het ongeveer zo:

NOOT: Wees voorbereid op  ‘paarse krokodillen'(!). In vergelijking met Nederland gaat alles op een zeer langzame, minder efficiënte en vaak bureaucratische manier. Neem daarom ook ruimschoots tijd in acht en plan niets op het laatste moment…

  1. (DAG 1): ga naar het immigratie bureau en neem kopieën mee van je paspoort, vliegticket en het visum on arrival. Vul het visa verlengings- formulier in (application Visa extention), en lever het in. Je krijgt een reçu waarop staat dat en hoeveel je moet betalen en de dag dat je het moet komen betalen. Veelal is dit de volgende dag.
  2. (DAG 2):  Ga terug naar het immigration office (neem het recu mee dat je gisteren hebt gekregen) en betaal je visa kosten. Nu krijg je een ontvangstformulier waarin staat dat je hebt betaald voor de visum verlenging en op welke dag je het kan komen ophalen.
  3. (DAG 3): Vol goede moet ga je naar het immigratie kantoor en als het goed is ontvang je nu je paspoort met het nieuwe visum verlenging voor 30 dagen.

Dat is alles 🙂

Je kunt het ook laten regelen door een derde partij (agentschap) maar dan moet je rekening houden met een bedrag wat ca. 3x zo hoog ligt.

Informeer ter plekke waar het kantoor zich bevind. eerst was het immigration office gevestigd op het vliegveld Ngurah Rai (Bali) maar per februari 2016 schijnt het zich hier (zie afbeelding) te bevinden.

adres: jl. Taman Jimbaran no.1, Mumbul, Kuta Selatan, District Nusa Dua.

IND_bali_lokatie_immigration_office_

Onderstaand is het oude adres. Gek genoeg staat dat ook nog op officiële websites (…)

JL.BY PASS NGURAH RAI NO.300 B, TUBAN, BADUNG, BALI, 80361
Telp.(0361)-9351038/(0361)935 7011 (Kantor), 8430870 & 082247510018 (Informasi & Pengaduan), 081237654205 (SMS Gateway), 764993(Bandara)
Faks.(0361)-9357011/(0361)9351038
HP.08176572757 (Info Layanan Paspor), 081805221485 (Info Layanan Izin Tinggal)
kanim_ngurahrai@imigrasi.go.id
www.ngurahrai.imigrasi.go.id
twitter @imngurahrai

 


Booking.com


 

error

Deel deze pagina met je vrienden:

error: Copyright ©2016-2022 go2bali.nl